Idea Menu Sahur Sihat & Jimat Duit Cara Saya

Bulan Ramadhan tiba lagi. Di samping beribadah, ibu-ibu pasti sibuk menyediakan makanan berbuka dan bersahur. Menu pastilah lebih istimewa dari bulan-bulan puasa. Ramai yang ambil kesempatan untuk betul-betul menjaga kesihatan. Ramai tercari-cari menu sahur sihat. Mudah sebenarnya. Tak perlu belanja besar pun. Insya allah

Pada kesempatan ini, fiela ingin berkongsi dengan anda idea menu sahur sihat yang fiela cuba amalkan sepanjang bulan Ramadhan. Dengan menu yang seimbang, anda dapat menjaga kesihatan tubuh dan memberikan tenaga yang mencukupi untuk berpuasa sepanjang hari. Berikut adalah beberapa contoh menu sahur sihat yang fiela biasa makan:

Oatmeal dan Buah-buahan

idea menu viral
Buah-buahan dan kekacang menambah perisa pada oatmeal

Oatmeal adalah makanan sarapan yang sangat sihat kerana ia mengandungi serat dan karbohidrat yang dapat memberikan tenaga yang mencukupi untuk berpuasa sepanjang hari. Untuk membuatnya lebih menarik, tambahkan potongan buah-buahan seperti pisang, epal atau buah kiwi untuk memberikan rasa manis semulajadi. Pilihlah buah-buahan yang mudah untuk anda dapat. Pisang adalah terbaik kerana mudah dan ‘murah’.

Roti Gandum dengan Salad Sayur-sayuran

Roti gandum adalah pilihan yang bagus untuk menu sahur kerana ia mengandungi karbohidrat kompleks yang dapat memberikan tenaga yang tahan lama. Sertai dengan salad sayur-sayuran seperti timun, tomato, dan daun salad untuk menambahkan serat dan nutrien yang lebih banyak pada menu sahur. Ada juga gemar guna bayam brazil. Mudah ditanam sendiri. Rangup dan sedap seperti salad dijual tu.

Idea menu sahur buat yang berdiet: Telur dan Keju dengan Roti Gandum

Biarpun telur amat payah didapati namun telur dan keju adalah sumber protein yang amat baik. Keduanya dapat membantu menjaga kenyang dan memberikan tenaga yang mencukupi. Sertai dengan roti gandum atau roti pita untuk menambahkan karbohidrat pada menu sahur. Roti pita boleh anda dapati di bahagian sejukbeku di pasaraya. Satu roti boleh kongsi dua orang. Memang kenyang.

Idea menu sahur buat wanita cantik: Smoothie Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Smoothie sayur-sayuran dan buah-buahan adalah cara yang baik untuk mendapatkan nutrien dan serat pada menu sahur. Campurkan sayur-sayuran seperti bayam atau kale dengan buah-buahan seperti pisang, strawberi dan mangga untuk membuat smoothie yang enak dan sihat. Sekarang kan musim mangga? Inilah peluang kita amal mangga untuk sumber tenaga kita. Cari tepi jalan, pasti ada yang jual dengan harga berpatutan.

Idea menu sahur kegemaran anak: Nasi Lemak Kukus dengan Ayam Panggang dan Sayur-sayuran

idea menu sahur seharusnya ringkas
Menu boleh jadi seimbang apabila mengambil kira kuantiti setiap nutrisi.

Nasi lemak kukus dengan ayam panggang dan sayur-sayuran adalah menu yang biasa dimakan sebagai sarapan pagi tetapi ia juga sesuai sebagai sahur. Nasi lemak kukus adalah pilihan yang baik kerana ia mengandungi karbohidrat kompleks dan serat. Sertai dengan ayam panggang dan sayur-sayuran seperti timun dan tomato untuk menambahkan nutrien yang lebih banyak pada pemakanan ketika sahur.

Itulah beberapa idea menu sahur sihat yang saya biasa makan sepanjang bulan Ramadhan. Menarik bukan? Idea adalah untuk olah pemakanan kita suka mengikut kesesuaian masa dan bajet. Paling mudah adalah dengan merancang lebih awal. Ini memudahkan kita membeli bahan dapur dan seterusnya menjimatkan masa penyediaan. Ingatlah untuk menjaga kepelbagaian makanan dan mengambil makanan yang seimbang pada waktu sahur untuk memberikan tenaga dan menjaga kesihatan tubuh sepanjang bulan Ramadhan. Ramai memilih mengamalkan suplemen agar tubuh badan dapat nutrisi yang secukupnya. Selamat berpuasa!


Dapatkan Shaklee dengan harga member (daftar member) di sini; Wasap Afiela Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *