Polifenol dan kesihatan jantung anda

Polifenol adalah sejenis nutrien yang ditemui dalam makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, teh, dan anggur merah. Nutrien ini dipercayai dapat memberi pelbagai manfaat kesihatan, termasuk melindungi kesihatan kardiovaskular. Menurut statistik, pada tahun 201, 25.4% kematian adalah disebabkan penyakit kardiovaskular. Penyakit kardiovaskular termasuklah penyakit jantung dan strok. Pemakanan adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada penyakit ini. Kementerian Kesihatan Malaysia menyenaraikan enam faktor penyumbang utama kepada penyakit kardiovaskular;

  • Tabiat merokok
  • Menghidap hipertensi
  • Berlebihan berat badan atau obes
  • Tahap kolesterol yang tinggi
  • Gaya hidup yang sedentari (atau tidak aktif)
  • Menghidap diabetes
doktor buat pemeriksaan kesihatan ke atas pesakit lelaki
Penyakit kardiovaskular merupakan punca kematian yang utama di seluruh dunia dan polifenol didapati boleh memberi kesihatan yang lebih baik.

Polifenol meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Kajian telah menunjukkan bahawa nutrien ini boleh membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular dengan beberapa cara. Pertama sekali, polifenol dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dengan meningkatkan fungsi pembuluh darah. Sebagai contoh ia membantu meningkatkan pengeluaran nitrogen monoksida, yang membantu melebarkan pembuluh darah, meningkatkan aliran darah dan mengurangkan tekanan darah. Hipertensi merupakan salah satu penyumbang utama kepada penyakit kardiovaskular (selepas tabiat merokok!).

Selain itu, polifenol juga dapat membantu menurunkan tahap kolesterol LDL jahat dalam darah. Pada umumnya, ini membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Tahap kolestrol yang tinggi amat merbahaya. Sesunguhnya berat badan yang rendah belum tentu menjamin tahap kolestrol yang rendah. Pastikan anda buat pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Nutrien ini juga didapati dapat membantu mengurangkan peradangan dalam tubuh, yang memainkan peranan penting dalam pembangunan penyakit kardiovaskular.

Ia juga boleh membantu meningkatkan fungsi endothelial, iaitu lapisan sel dalam pembuluh darah yang membantu mengawal aliran darah dan tekanan darah. Fungsi endothelial yang terganggu boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, dan polifenol membantu meningkatkan fungsi ini.

makanan kaya omega-3
Pelbagai sumber polifenol dalam makanan seharian.

Memaksimumkan kesihatan kardiovaskular

Untuk mendapatkan manfaat kesihatan kardiovaskular yang maksimum, disarankan untuk mengambil pelbagai jenis polifenol daripada pelbagai jenis makanan. Ini termasuk buah-buahan seperti beri, epal, ceri, anggur dan oren, sayur-sayuran seperti brokoli, bayam, lobak merah dan bawang putih, dan minuman seperti teh hijau, teh hitam dan anggur merah. Di luar negara, terdapat banyak suplemen yang mengandungi polifenol. Namun begitu, di Malaysia, kita cuma ada Vivix oleh Shaklee. Kandungan utama Vivix adalah empat superfood termasuklah muscadine grapes. Kelebihan muscadine grapes ini amat terkenal di dunia sains kesihatan. Muscadine grapes didapati mempunyai pelbagai manfaat kesihatan termasuklah membendung kanser.

Selain itu, terdapat juga satu kelebihan polifenol yang wajar anda semua ketahui. Umum mengetahui kelebihan berpuasa. Pelbagai penyakit dapat dibendung melalui berpuasa secara berkala. Nutrien ini mampu mewujudkan keadaan berpuasa walaupun kepada mereka yang tidak atau jarang berpuasa. Polifenol menggalakkan proses autophagy dalam badan. Proses ini amat membantu meningkatkan kesihatan, kerana salah satu kesannya adalah, sel-sel rosak akan ‘dicernakan’ oleh badan dan ditukar menjadi tenaga berguna. Anda boleh ketahui lanjut mengenai autophagy ini di sini; Intermittent Fasting ada keburukan ?!

polifenol terkandung dalam vivix shaklee
Vivix Shaklee merupakan satu-satunya suplemen polifenol di Malaysia dan disahkan halal oleh Jakim

Namun, perlu diingat bahawa polifenol bukan satu-satunya nutrien penting untuk kesihatan kardiovaskular. Satu diet seimbang yang tinggi serat, buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin utuh, ikan dan protein yang rendah lemak juga penting untuk membantu menjaga kesihatan kardiovaskular.

Kepentingan polifenol dalam kesihatan kardiovaskular

Kesimpulannya, polifenol memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular dengan meningkatkan fungsi pembuluh darah, menurunkan tahap kolesterol LDL jahat, mengurangkan peradangan dan meningkatkan fungsi endothelial. Oleh itu, disarankan untuk mengambil pelbagai jenis polifenol daripada pelbagai jenis makanan untuk mendapatkan manfaat kesihatan yang maksimum.


Penafian: Segala testimoni yg dikongsi disini atau penulisan tentang produk bukan bertujuan untuk merawat, menyembuhkan, menganalisa apa jua penyakit atau masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalak untuk mendapatkan nasihat dari pakar kesihatan yang berkaitan.


Dapatkan Shaklee dengan harga member (daftar member) di sini; Wasap Afiela Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *