Dah tak bebai lagi

Semalam sempat ke majlis tahlil ahli keluarga belah mak. Memula memang x ajak suami, cuma minta izin pergi dengan mak sebab faham suami letih balik kerja. Tiba-tiba dia offer nak pergi sama. Memang happy bukan main.

Bila di majlis, terperasan yang suami tak kenal siapa-siapa. Fiela pulak terus masuk dalam, buat macam rumah sendiri. Lupa nak perkenalkan suami pada keluarga jauh, lagi pun kami sampai dah lepas maghrib. Majlis dah mula.

Habis majlis, kami beransur pulang. Sekali lagi fiela hanyut bersalaman dengan ahli keluarga yang datang. Suami dan anak-anak dah menanti kat tepi. Syukur ada yang berborak dengannya.

Sedar tak sedar, betapa kekoknya suami di majlis itu semalam. Ingat lagi zaman muda dulu, pernah bila keadaan begini, fiela akan upset, paling teruk berkecik hati dengan suami sebab fiela tuduh beliau tak berusaha mengenali ahli keluarga.

Bila kenang kembali kejadian semalam, tersenyum sendiri. Normal la kekok di majlis keluarga ipar. Tak semua orang boleh terus masuk keluarga lain dengan mesra. Lain orang lain. Tak bermaksud mereka sombong. Tak bermaksud mereka tak nak mengenali keluarga isteri/suami.

Bila dikenang lagi, suami pun sama berubah. Beliau bukan seorang yang gemar ke majlis begini. Orangnya penyegan. Tapi semalam dalam keadaan letih, beliau tawarkan diri untuk menemani fiela. Rasa syukur sangat.

Lepas bertahun-tahun bersama, syukur kami berdua nampaknya semakin matang dan berusaha mengawal keadaan dengan baik. Insya allah. 🙂

Keluarga kecil kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *