Apa itu AKPK … part 2

mcm mn AKPK bantu kita?!

ok. ni panjang sikit. tp kalo korang memang dah stress gila dikejar pihak bank sbb xleh nak byr loan, sila baca smp habis! PLEASE!

i- AKPK akan dptkan report CCRIS kita! dlm report ni tersenarai semua loan/hutang bank yg belum kita jelaskan. Tertunggak ke x tertunggak semuanya tersenarai. Ini termask jugak KAD KREDIT AEON, LOAN PTPTN dan yg seangkatan dengannya. Semuanya akan tersenarai di situ. Yg x tersenarai hanyalah loan kita kepada rakan2 dan ahlong..hihi…

ii – kita isikan maklumat kita ke dlm website akpk. (jgn takut! isi maklumat ni bukan semestinya kita terus bersetuju nak join AKPK punya program!) Isi je dulu! website nye customer.akpk.org.my . isi sampai habis! *katakanlah time ni korang xmo deal dgn staff akpk dulu, boleh terus ke bank negara utk dptkan CCRIS report anda. Ataupun dptkan je maklumat hutang anda dari bank. yg diperlukan adalah baki hutang, payment bulanan dan no akaun. isi je dulu. please

iii – last skali di web tu akan ada page utk kita setkan appointment dgn kaunselor akpk. igt x kaunselor skolah kita dulu? biasanya kaunselor ni baikkkkk je..senyummmm je memanjang..xde nye nak marah2 kita (yg suka mrah2 tu guru disiplin! bukan kaunselor!)

well..camtu la kebanyakan kaunselor akpk. mereka xkan judge kita dan xkan marah ke tengking kita! mereka di latih utk membantu kita!

tugas mereka adalah meneliti report ccris kita tadi bersama2 dgn maklumat perbelanjaan bulanan kita (yg kita isi kat website akpk td ka) bersama dgn brp pendapatan bulanan kita.

mereka kemudian akan cadangkan minimum payment yg boleh dan mampu kita buat kpd bank.

cthnya sebelum ni minimum payment kita kpd bank adalah rm1000 sebulan, tp sesungguhnya kita memang x mampu. dan pulak tunggakan dah rm4000!!! gile. mana nak carik rm4000?!

so inilah tugas kaunselor utk cadangkan nilai yg lebih rendah tetapi lojik supaya kita boleh bayar dan bank pun happy sbb atleast kita bayar. 🙂 cthnya akpk akan cadangkan utk kita bayar rm400 ke…rm500 ke..ekotlah…tu tugas kaunselor. segala tunggakan tu pun xde la kita kna bayar lumpsum! paham?

bersambung…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *